Daan van der Ham

november 7, 2018 Interviews 0 Comments

line-thumb-square

Ik ben Daan van der Ham (23 jaar) en ik heb net mijn studie Natuurkunde aan de TU in Delft afgerond. Sinds mijn start bij Magnus anderhalve maand geleden ben ik van Delft naar Hilversum verhuisd. Lekker om de hoek en goed bij Utrecht in de buurt waar ik graag naar toe ga en veel vrienden heb.

Wat heb je precies gestudeerd?

Natuurkunde, waarbij ik me in de Master vooral gespecialiseerd heb in Radioactive Science. Dit richt zich vooral op kernenergie en radioactiviteit. Voor mijn Thesis heb ik me verdiept in Medical imaging, wat gaat over het in beeld brengen van het menselijk lichaam voor medische doeleinden. Tijdens mijn afstuderen heb ik meegewerkt aan een nieuw soort scanner waarmee je borstkanker kunt voorspellen en afbeelden. Ik heb een bestaand algoritme, bedoeld om de metingen van de scanner om te zetten naar een plaatje van de kankercellen, aangepast zodat het bij deze scanner gebruikt kan worden. Het mooie van dit project was dat iets wat redelijk abstract is, namelijk het schrijven van een stuk code, straks deel is van fysieke apparaten die in ziekenhuizen komen te staan. Waardoor het beter mogelijk is geworden om kanker te bestrijden.

Wanneer en hoe kwam je erachter dat je binnen consulting wilde werken?

Tijdens mijn studie merkte ik al dat ik vooral het projectmatig werken heel erg leuk vond. En de programmeeronderdelen spraken me aan. Zo kwam ik tot mijn keuze voor IT consultancy.

Wat doe je precies bij Magnus?

Ik werk als Young Professional binnen de practice Mendix Projects. Mijn eerste echte project sinds mijn start bij Magnus is een project voor een bekend opleidingsinstituut. Dit is het creëren van een applicatie voor stages en afstudeerprojecten. Het is een Mendix app die communiceert met de bestaande app voor studenten. Het doel van de app is om alle data over een bepaald stageproces bij elkaar te hebben staan, zodat je daar in één oogopslag inzicht in hebt. Zowel voor docenten en studenten als het stagebureau. Dit werkt veel efficiënter dan allerlei Excel sheets waar je informatie in moet terug zoeken.

Wat zijn je werkzaamheden op je huidige project?

Ik maak deel uit van het projectteam, samen met collega’s Henk-Jan en Hessel. Het agile ontwikkelen van de app doen Hessel en ik voorlopig vooral samen. De dingen waar ik nog minder bedreven in ben, bijvoorbeeld het aanmaken van een web service doet Hessel. Ik houd me vooral bezig met basic UI design en de basiswerking van de app.

Hoe is je eerste ervaring met Mendix?

Het is wel gek, ik ben harde programmeertalen gewend (Python, C++). Je programmeert echt op een andere manier. Een heleboel dingen doet Mendix heel eenvoudig en werkt heel fijn, het ziet er bijvoorbeeld gelijk heel mooi uit. Het grote voordeel is dat je in Mendix met een paar korte kliks een heleboel kunt bereiken. Je bent meer bezig met maken dan steeds te bedenken hoe je er moet komen. Daardoor heb je meer tijd om over functionaliteit na te denken.

Wat vind je het leukst van je werk?

Ik vind het projectmatige heel erg leuk. Dat wist ik ook al vanuit mijn studie. Dat je binnen een bedrijf komt en dan direct ziet hoe je dingen kunt verbeteren en dit vervolgens in korte tijd samen mag doen. De afwisseling als je van project naar project rolt. Zo blijf je jezelf ontwikkelen, dezelfde vaardigheden, maar steeds in een andere context. Dat spreekt me aan.

Hoe ervaar je de sfeer bij Magnus?

Heel goed, heel positief. De eerste dag op kantoor had ik alle collega’s een introductiemailtje gestuurd en iedereen kwam gelijk naar me toe. Van partners, managers tot andere young professionals. Dat geeft een heel fijn welkom gevoel. Er wordt duidelijk geprobeerd een familiegevoel te creëren, waarbij iedereen gelijk is.

Waar heb je het meest van geleerd in de afgelopen weken bij Magnus?

Het eerste project dat je gaat doen, met nieuwe leerpaden, dan denk je het te snappen en dan gaat er toch weer een nieuwe wereld voor je open. Als je dan ineens iets moet kunnen wat je nog niet weet en dat mag gaan uitzoeken, maar wel met de basis die je al gelegd hebt, dat is een fijne leerzame manier om dingen op te pakken.

Wat is jouw tip voor starters?

Maak voor je gaat solliciteren een lijstje met dingen die je zoekt in een bedrijf. Bij mij stond ‘werken met leuke mensen’ met stip op 1. Dat vind ik heel belangrijk. Zorg dat je weet wat je zoekt en stel daar dan tijdens je sollicitatiegesprek ook vragen over. Dan weet je ook eerder of je een klik hebt en het laat aan je gesprekspartner zien dat je er over nadenkt en je echt je best doet om een goede match te vinden. Het heeft mij in ieder geval goed geholpen.

Wat doe je in je vrije tijd?

Nachtwacht-bySAM

Ik houd heel erg van bord- en kaartspellen, zoals Terra Mystica. Dat is een soort Kolonisten van Catan plus, maar dan zonder dobbelstenen. Daar kan ik me hele avonden met vrienden mee vermaken.

En verder lees en wandel ik veel en bedenk ik mini-projectjes om iets te maken of iets te leren dat ik nog niet kan.