Djoeke Siemssen

december 18, 2020 Interviews

line-thumb-square

De internationaal georiënteerde Djoeke raakte in de beginperiode van haar studie geïnteresseerd in de energietransitie. De energiesector staat op dit moment voor grote complexe systeem uitdagingen en dat spreekt haar enorm aan. Bij Magnus kan ze haar passie voor de energietransitie en consultancy perfect combineren.

Kan je om te beginnen iets over jezelf vertellen?

Ja dat kan! Ik ben dus Djoeke, kom oorspronkelijk uit Den Haag en ben opgegroeid op een paar minuten afstand van het strand. Ik ben tijdens mijn studietijd in Delft veel naar het buitenland geweest voor werk en studie en hierdoor is mijn interesse voor reizen en het leren van andere culturen gewekt. Verder houd ik van veel verschillende dingen. Ik houd veel van concerten en festivals en heb veel uitgeprobeerd op sportgebied. Ik heb bijvoorbeeld gehockeyd, getennist, gevoetbald. Ik zit nu in het Magnus hockeyteam en padel ook af en toe met collega’s. Mijn echt grote passies zijn skieën en hiken, eigenlijk alles in de bergen.

Je hebt gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. Welke studie heb ik je hier gedaan?

Na de middelbare school ben ik in Delft gaan wonen en studeren. Hier heb ik de bachelor System Engineering, Policy Analysis and Management gedaan. In het eerste jaar van mijn bachelor koos ik voor de energie-track, omdat ik wist dat dit me super interessant leek. In mijn bachelor heb ik de minor International Entrepreneurship and Development gevolgd en ben ik een paar maanden naar India op exchange geweest. Na het afronden van deze bachelor heb ik voor een aantal maanden in Kuala Lumpur gewoond en gewerkt als consultant. Hier heb ik met een project meegewerkt over circulaire economie van de ambassade in Maleisië en Shell. Na mijn Kuala Lumpur avontuur ben ik de master Complex System Engineering and Management gestart. In deze master heb ik ook een half jaar aan de Politecnico di Torino gestudeerd en vind ik het nu extra leuk dat ik bij Magnus een opdracht doe voor Italië. Voor mijn afstudeeropdracht heb ik bij de Technology Performance Excellence afdeling van FrieslandCampina gezeten en heb ik een onderzoek gedaan naar manieren om CO2 uitstoot te reduceren binnen FrieslandCampina.

Hoe is je interesse voor de energiesector ontstaan?

De energiesector staat aan het begin van een enorme transitie. Zo kreeg ik in mijn bachelor onderwijs over hoe je efficiënt kolen kon verbranden en nu gaat het over het benutten van allerlei hernieuwbare energiebronnen. Het betreft een enorme systeemverandering en alles moet eigenlijk anders en dan ook nog op een maatschappelijk verantwoorde manier. Alles rondom deze verandering vind ik super interessant, omdat het zo actueel, uitdagend en complex is.

Hoe ben je bij de energietak van Magnus terecht gekomen en wat doe je hier precies?

Tijdens mijn afstudeerstage bij Friesland Campina kwam ik erachter dat ik de consultancy in wilde en dan in het specifiek voor de energiesector. Magnus Red draagt ​​bij aan het creëren van één geïntegreerde energiemarkt en aan de verdere inlijving van hernieuwbare energiebronnen voor het Nederlandse en Europese energienetwerk. Op het moment werk ik mee aan een groot project waar de landen rondom Noord-Italië aan elkaar worden verbonden qua energienetwerk. Ik werk mee aan het integratieproces en ben een schakel tussen de verschillende partijen.

Je bent gestart in de corona-situatie. Hoe was dit voor jou?

Het was natuurlijk een hele andere start dan dat ik in eerste instantie verwacht. Gelukkig kon ik in juni wel twee dagen per week naar kantoor. Hierdoor heb ik veel collega’s fysiek kunnen ontmoeten en tijdens de starters-bootcamp van afgelopen september heb ik ook veel collega’s beter leren kennen. Tijdens de bootcamp kregen we overdag veel training en leerde we Magnus als bedrijf kennen. In de avond was er tijd voor een drankje om het kampvuur. De bootcamp gaf me een goede boost!

Wat vind je het leukst van je werk?

Ik denk toch vooral de mensen die bij het bedrijf werken. Er heerst een hele goede sfeer en je kan echt bij iedereen terecht voor vragen of advies. Daarbij vind ik de projecten die Magnus Red Energy doet natuurlijk ook heel interessant.

Wat zou je andere starters willen meegeven?

Ik zou vooral aanraden om als starter met mensen te praten die al bij een organisatie werken die je eventueel interessant vindt. Stuur bijvoorbeeld een berichtje of bel met verschillende mensen. Hierdoor krijg je een beter beeld van een organisatie en de werkzaamheden die horen bij bepaalde functies.