Interview Laure Jaffré

september 25, 2017 Interviews 0 Comments

line-thumb-square

Wat bracht elegante Parisienne Laure Jaffré naar ons kantoor in Naarden? Hoe bevalt het haar om voor een Nederlands consultancy bureau te werken? En hoe is het om aan Magnus Red’s internationale energieprojecten te werken?

Hoe ben je bij Magnus terecht gekomen?

“Eerlijk gezegd heeft de liefde mij hier gebracht. Mijn vriend is Nederlands; we hebben elkaar ontmoet toen we allebei in Chili studeerden. Nadat ik van HEC Paris Business School ben afgestudeerd, werkte ik in Brussel voor nextcontinent (het internationale netwerk waar Magnus lid van is, red.). Ik ondersteunde een aantal business development communities vanuit 13 consultancy firms. Daar heb ik mensen van Magnus Red ontmoet en kwam ik erachter dat het energieteam ook mensen aannam die geen Nederlands spreken.”

Waarom koos je voor Nederland en niet het prachtige Parijs? 

“Het is best lastig om een interessante baan in Frankrijk te vinden als je niet vloeiend Frans spreekt. Paris was daardoor geen optie voor mijn vriend. Hier in Nederland is het klimaat voor internationale mensen veel beter. Iedereen kan goed Engels spreken en mensen zijn gewend aan internationale werknemers. Soms ben ik de enige buitenlandse hier op kantoor, maar dan schakelt iedereen toch over op Engels. Dat is heel fijn.”

En waarom koos je voor consultancy?

“In de tijd dat ik voor nextcontinent werkte, heb ik goed inzicht gekregen in hoe consultancybureaus werken. Consultancybureaus zijn vol jonge, dynamische mensen en hebben interessante opdrachten. Het is erg aantrekkelijk om je carrière hier te starten.”

En zo begon jouw carrière bij Magnus Red?

“Ja, tijdens mij studie had ik mij al gespecialiseerd in sustainable development. De energieprojecten bij Magnus Red zijn een mooie gelegenheid om verder te gaan in die richting.”

Hoe is het deze eerste maanden met je vergaan?

“Ik heb al veel geleerd; ik kreeg meteen veel verantwoordelijkheden en vertrouwen. De hoge werkdruk maakte het soms wel heel uitdagend, maar mijn managers hebben mij altijd goed geholpen daarbij. Iedereen is hier met je begaan. Ik ben ook blij dat ik nauw samenwerk met Alexander van der Mark (partner van Magnus Red, red.), die mij echt het vak heeft geleerd. In Frankrijk zou het onmogelijk zijn om als junior consultant direct met een partner samen te werken. Hier bij Magnus speelt hiërarchie eigenlijk geen rol.”

Kun je iets vertellen over het project waar je nu aan werkt?

“Ik werk aan het CORE project. Dit is een fusie van twee Europese energieregio’s, wat betekent dat 16 netwerkbeheerders uit 13 landen samen een geïntegreerde elektriciteitsmarkt moeten creëren. Magnus Red verzorgt het PMO (project management office) als een neutrale partij die alle betrokkenen ondersteunt. Onze rol is faciliterend: we helpen werkgroepen voortgang te boeken en hun deadlines te halen.”

Wat is jouw rol in het project?

“Ik ondersteun de juridische werkgroep en de stuurgroep. Ik help ze in het besluitvormingsproces, help activiteiten te plannen om de besluiten ook te implementeren. Dit werk lijkt misschien niet zo complex, maar ik opereer in een erg complexe omgeving met veel verschillende organisaties en nationaliteiten. Daarbij is het belangrijk om een goede verstandhouding te hebben met top managers van de organisaties, de stuurgroepleden. Ik leer veel van het werken met hen en het is fijn dat ze mij vertrouwen. Dat is goed voor je zelfvertrouwen.”

Wat vind je het leukst van je werk?

“Het diplomatieke stuk vind ik erg leuk, dat zijn diplomatieke skills die in elke werksituatie van pas kunnen komen. De inhoud is ook erg uitdagend: the elektriciteitssector is erg complex en je moet goed begrijpen waar jouw werkgroepen aan werken. Anders kun je ze niet goed ondersteunen. Mijn teamleden zijn ook erg gemotiveerd, vanwege de deadlines die de Europese Commissie heeft gesteld aan het integratieproces. Het is echt een high-level opdracht.”

Hoe zit het met het internationale aspect van de opdracht?

“Ja, dat is erg leuk; ik werk met 13 verschillende nationaliteiten. Het is leerzaam om met zoveel manieren van werken en denken te worden geconfronteerd. Ik vind het ook erg waardevol om in het Engels te werken; we leven immers in een steeds meer internationale wereld.”

Hoe is het energieteam?

“Het team zelf wordt ook steeds meer internationaal, dat is ook fijn. We hebben nu een Sloveense, een Roemeense, een Braziliaan en een Fransman erbij. Wat ik ook erg leuk vind, is de mogelijkheid om te switchen tussen de verschillende projecten die Magnus Red in de energiesector uitvoert. Het team geeft ook veel ondersteuning, zodat je je niet verloren voelt in deze complexe context.”

Heb je advies voor andere internationale werkzoekenden?

“Als je open-minded bent en nieuwsgierig bent naar andere culturen, dan is dit een geweldige plek om te werken. Het is ook prettig om voor een Nederlands bedrijf te werken. Nederlanders houden het simpel. De partners hier werken ook gewoon in ons open-plan kantoor en zij waarderen meteen jouw mening. Je krijgt ook een hoop flexibiliteit in je werktijden, dat is ook prettig.”

Zijn er zaken waar je aan moest wennen?

“De directheid van de Nederlanders, he? Dat stelt je wel op de proef. Het is ook een beetje dubbel: doordat Nederlanders zo direct zijn, gaan dingen ook sneller hier. De truc is om het niet persoonlijk op te vatten als je werk wordt bekritiseerd.”

En je collega’s van Young Red, hoe zijn die?

“Het is heel fijn om met gelijkgestemden zaken te bespreken en met mensen buiten het energieteam om te mixen. Ik ben ook bevriend geraakt met de mensen die tegelijk met mij zijn gestart bij Magnus. Ik ben naar een andere stad – een ander land zelfs – verhuisd en dan is het prettig om jonge mensen via het werk te leren kennen. Dat werkt heel motiverend!”

Wat doe je eigenlijk in je vrije tijd?

“Ik maak veel uitstapjes door Nederland, zo leer ik mijn nieuwe woonplaats en land kennen. Ik hou er ook van om naar de film en naar musea te gaan, om te sporten en om Franse literatuur te lezen.”

Merci beaucoup, Laure!