Interview Shafiek Ramdin

november 22, 2017 Interviews 0 Comments

line-thumb-square

Een Master Aerodynamica en Windenergie kiezen omdat je dit het moeilijkst lijkt? Shafiek Ramdin houdt wel van een uitdaging. Hij studeerde cum laude af en begon dit jaar aan een nieuwe uitdaging .. als Young Professional bij Magnus Blue en Green. Hoe bevalt dat hem?

Vertel eens wat over jezelf: wie ben je en waar kom je vandaan?

“Ik ben Shafiek, 28 jaar en kom uit Friesland. Op mijn 19e ben ik naar Delft gegaan om Lucht- en Ruimtevaarttechniek te studeren. Naast mijn studie ben ik zeer actief geweest bij de roeivereniging:  ik heb fanatiek geroeid, ook internationaal, en ik heb een aantal commissies gedaan en in het bestuur gezeten van de vereniging.”

Leuk! Waar ben je uiteindelijk op afgestudeerd?

“Ik wilde altijd piloot worden of iets met vliegtuigen doen, vandaar de keuze voor mijn Bachelor. Maar ik kwam erachter dat het toch meer een hobby is. Toen heb ik de Master Aerodynamica en Windenergie gedaan. Van dat vak had ik tijdens mijn Bachelor mijn laagste cijfer behaald. Daar een Master in doen, leek me een mooie uitdaging. Uiteindelijk is dit supergoed gegaan en ben ik cum laude geslaagd.”

Waarom ben je niet het onderzoek in gegaan?

“Ik heb mij tijdens mijn stage in Madrid en mijn afstuderen uitgebreid in windenergie verdiept. En hoewel windenergie mij nog steeds interesseert, kwam ik erachter dat je als onderzoeker weinig directe impact hebt. Wat jij doet heeft pas jaren later effect. Daarom wilde ik verder kijken dan de onderzoekswereld. De skills die ik nu bij Magnus opdoe, zou ik niet ontwikkelen als ik als onderzoeker zou gaan werken.”

Hoe ben je eigenlijk bij Magnus terecht gekomen?

“Het werken als consultant staat erom bekend dat je met veel verschillende projecten bezig bent bij verschillende klanten. Dat sprak mij erg aan. Via Magnet.me zag ik een interessante vacature van Magnus en dus reageerde ik daarop. Vervolgens werd ik uitgenodigd op een eerste gesprek, wat goed verliep. Het was een open gesprek en de sfeer was gemoedelijk. Na het derde gesprek werd ik aangenomen.”

Hoe waren de eerste weken bij Magnus?

“Mijn tweede werkdag was direct al bij de opdrachtgever. Dat was best eng, maar zo leerde ik wel heel snel hoe het wereldje daar in elkaar zit. Mijn rol bestond voornamelijk uit het managen van het uitzetten van oude systemen en het aanzetten van nieuwe systemen. Echter, het project werd vrij snel op pauze gezet. Het project moest als het ware terug naar de ontwerptafel. Inmiddels zijn we weer volop begonnen en halen we de opgelopen achterstand in. Mijn rol is nu het achterhalen van de nieuwe wensen van de opdrachtgever en kijken hoe we deze kunnen realiseren. Ik praat elke dag met de gebruikers, maar ook met de specialisten en ontwikkelaars om samen tot het gewenste product te komen.”

Wat vind je het leukst van je werk?

‘Het is totaal anders dan wat ik tijdens mijn studie heb geleerd. Ik doe veel consultancyvaardigheden op. Dingen waarvan ik op voorhand dacht: “Dat kan ik wel”, maar die toch uitdagender blijken te zijn. Ik moet heel snel kunnen schakelen en communiceren. Elke seconde is kostbaar, dat leer ik nu in rap tempo. Daarbij vind ik de afwisseling van het werk en de sfeer op kantoor erg leuk en ik vind mijn collega’s open en spontaan.”

Wat vind je van het Young Professional Programma van Magnus Blue en Green?

“Heel fijn. Het biedt je de mogelijkheid om een jaar lang bij verschillende ‘practices’ van Magnus mee te draaien voordat je kiest binnen welk onderdeel je aan de slag gaat. Ik wist nog niet wat ik wilde, dus dit geeft ruimte om dat rustig te onderzoeken. De trainingen en het Introductie Bootcamp zijn ook erg leuk, vooral het bootcamp. Iedereen is nieuw en zit in hetzelfde schuitje, dat schept echt een band. Ook zijn er elke zes weken intervisie-sessies met de Young Professionals, waarbij je erachter komt waar je collega’s zich mee bezig houden. Dan plannen we ook de leuke dingen, zoals sportdagen en barbecues. En we hebben natuurlijk ook nog de vrijdagmiddagborrels.”

Magnus-bootcamp2017Wat vertel je je vrienden over Magnus?

“Dat je af en toe extreem veel verantwoordelijkheden krijgt, wat soms spannend is. Mijn collega’s van Magnus weten veel meer dan ik en toch behandelen ze mij als gelijke. Gelukkig kan ik ze van alles vragen. Het lijkt me erg leuk als mijn vrienden mijn collega’s zouden ontmoeten, omdat mijn collega’s ook mijn vrienden zouden kunnen zijn. Binnenkort neem ik mijn vrienden misschien wel mee naar een werkborrel. Zo zien zij waar ik werk en met wie allemaal.”

Wat zijn jouw tips voor starters?

“Toen ik begon met solliciteren, dacht ik dat ik goed wist wat ik wilde, maar dit veranderde gaandeweg. Mijn tip is om je geen zorgen te maken als je niet precies weet wat je wilt. Je interesses en je vaardigheden veranderen – en dat is niet erg. Wees je er dus bewust van en wees daar open in!”

Wanneer moet je voor Magnus kiezen?

“Magnus is een mooie optie als je niet precies weet binnen welk gebied in de consultancy je wilt werken. Doordat je in het eerste jaar kunt oriënteren, wordt er goed rekening gehouden met je interesses en kwaliteiten.”

Hoe breng je je vrije tijd door?

“Sinds kort woon ik in Utrecht, een leuke stad, mede doordat het lekker centraal ligt. Dit is voor mij erg gunstig, omdat mijn vrienden verspreid over heel Nederland wonen. En dankzij mijn leaseauto kan ik die makkelijk opzoeken in mijn vrije tijd. Verder heb ik een grote interesse in andere culturen en heb daardoor veel internationale vrienden. Qua sport heb ik altijd in een vriendenteam gevoetbald en ik ben van plan dit snel weer op te pikken, wellicht met Magnus.”