Aïsha Fathi

maart 24, 2022 Interviews
line-thumb-square

Aïsha, fijn dat we je mogen interviewen! Vertel, wie ben je?

Ja, leuk! Ik ben Aïsha en ben 25 jaar oud. Ik ben in Hillegom geboren en momenteel woon ik in Utrecht. In mijn vrije tijd hou ik mij bezig met yoga en fitness. Verder hou ik heel erg van muziek. Hierdoor ben ik aanraking gekomen met muziek draaien, dus dit doe ik ook af en toe (voornamelijk house en disco). Ik wilde sinds ik 14 jaar was al psychologie gaan studeren, dus toen ik een studie moest kiezen was dit een makkelijke keuze. Ik hoefde alleen nog te kiezen waar ik wilde studeren en dat werd aan de universiteit van Utrecht. Na mijn bachelor heb ik de master Artificial Intelligence (AI) gedaan.

Wat een interessante switch! Wat trok je zo aan deze master?

Ik heb heel veel technische vakken gevolgd op de middelbare school. Het technische aspect en het maken van wiskundige analyses had ik in mijn bachelor Psychologie graag terug zien komen, maar dat bleef voor mijn gevoel wat op de oppervlakte. Ik wilde graag een meer technische master waarin ik ook mijn kennis van de psychologie goed kon toepassen. Deze combinatie vond ik bij de master AI, waarbij je de menselijke cognitie probeert te vertalen naar computers.

En nu bouw je apps, kun je uitleggen hoe je die stap hebt gezet?

Ik ben tijdens mijn master in aanraking gekomen met het ontwikkelen van apps, al lag hierbij de focus meer op het theoretische deel en minder op de praktische implementatie. Toch merkte dat het implementeren mij heel erg trok, dus ben ik gaan kijken of ik daar iets mee kon doen in het werkveld. Toen een recruiter mij vertelde over Magnus werd ik direct enthousiast! Ik heb drie leuke gesprekken gehad en besloten om bij Magnus te gaan werken. Nu houd ik mij bezig met het ontwikkelen van apps in Mendix, terwijl ik hier nog geen ervaring mee had. Zo snel kan het gaan.

Vond je het spannend dat je nog geen ervaring had met Mendix?

Ja, ik was ook wel onzeker over mijn skills. Ik had gedacht dat ik het programmeren niet zo goed zou kunnen, maar door de goede begeleiding heb ik het relatief snel onder de knie gekregen. Bij Magnus Digital Solutions hebben we een academy waar we eens in de week een bijeenkomst van hebben. Kortom, je wordt goed opgevangen en ontwikkelt je skills op een snelle, maar goede manier.

De academy, dat klinkt interessant! Wil je daar wat meer over vertellen?

Jazeker, de academy houdt in dat je met 2 ervaren Mendix-consultants van Magnus je skills in Mendix ontwikkelt. Concreet betekent dit dat je per onderwerp een learning path hebt met bijbehorend huiswerk. Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten bespreek je de opdrachten die je gemaakt hebt en bespreek je waar je tegen aanloopt. Dit kunnen ook Mendix gerelateerde vragen zijn vanuit je project bij de klant.

Ik ben nu op het punt aangekomen waarbij je tijdens de bijeenkomst een presentatie geeft om zo actiever met de stof aan de gang te gaan en het op die manier nog beter te kunnen opslaan en toepassen. Goed om te weten, de academy is opgezet voor de mensen die nog geen ervaring hebben met Mendix.

Klopt het dat je, direct toen je begon bij Magnus, de opdracht hebt gekregen om een eigen app te bouwen?

Ja, dat klopt inderdaad. Binnen Magnus Digital Solutions krijg je in de eerste twee weken dat je start de opdracht om een app te bouwen. Je gaat iets bouwen wat jij zelf leuk vindt of waarvan je denkt dat het toegevoegde waarde heeft voor de samenleving. Hierin krijg je uiteraard ondersteuning in de vorm van een buddy, die input geeft voor ideeën. Je krijgt ook een Product Owner toegewezen. Deze persoon is de fictieve opdrachtgever. In de periode van twee weken heb je vier meetings met je buddy en de Product Owner en werk je op een agile werkwijze toe naar je eigen app. Dat is heel fijn, want dan krijg je direct de agile werkwijze in een notendop mee.  Het was heel intens, maar je doet direct een sprong in het diepe en dat is heel erg leuk en vet!

Hoe kijk je terug op de ontwikkeling die je nu al hebt doorgemaakt?

Ik had mij niet kunnen voorstellen hoe steil de learning curve is, dat is heel gaaf! Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik binnen twee weken een hele app kon neerzetten. Ik vind het heel cool om te zien dat ik iets in Mendix kan bouwen en runnen zonder errors.

Heb jij nog een tip die je aan starters wilt meegeven bij het solliciteren?

Wat voor mij een belangrijke tip was: houd je CV kort en bondig. Die van mij was drie pagina’s lang en daar wordt niemand vrolijk van. Beschrijf in een paar kernwoorden wie je bent, waarom je een geschikte werknemer bent en dan kom je er wel. En nog een belangrijke tip; vergeet niet om jezelf te zijn. Als je je anders voor gaat doen dan je bent, dan zit je straks bij een werkgever die niet bij je past.