Milou Zandvliet

maart 14, 2017 Interviews 0 Comments

line-thumb-square

Er gaat niets boven Groningen en toch besloot Milou voor haar Master Econometrie terug te verhuizen naar de Randstad, het bruisende Amsterdam. Daar is ze met haar snelheid het geheime wapen van haar waterpolo team. En niet alleen in het water gaat ze als een speer, binnen 2,5 week zat Milou al op haar eerste Analytics project. Lees mee over de vliegende start van Young Professional Milou Zandvliet bij Magnus.

Vertel eens wat over jezelf. Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Milou, ik ben in Haarlem opgegroeid en daarna ben ik voor mijn studie naar Groningen gegaan. Daar heb ik mijn bachelor Econometrie gehaald. Vervolgens ben ik voor mijn master naar Amsterdam verhuisd. Groningen was heel leuk, maar op een gegeven moment is het zover weg van alles. Ook omdat ik uit Haarlem kom en daar mijn familie heb. En in die omgeving is gewoon net wat meer te doen. Ik woon nu 2,5 jaar in Amsterdam en heb het echt heel erg naar mijn zin. Leuke stad, hartstikke gezellig, lekker groot ook.

Wat wilde je vroeger worden als je later groot was?

In groep 6 wilde ik heel graag tandarts worden, daar heb ik toen nog een werkstukje over het gebit gemaakt. Daarna heb ik eigenlijk nooit echt geweten wat ik nu wilde. Op de middelbare school heb ik dan ook Natuur en Gezondheid gekozen, puur omdat dit wat breder was.

Wat heb je gestudeerd? Waar ben je op afgestudeerd?

Uiteindelijk ben ik Econometrie gaan studeren, omdat ik goed was in wiskunde, maar alleen wiskunde te specifiek vond. Econometrie is wel heel wiskundig, maar geen hardcore wiskunde, een beetje gericht op de economie. Deze studie beviel heel goed, dus die heb ik afgerond.

Mijn bachelor Econometrie heb ik in Groningen gedaan, en mijn master aan de VU in Amsterdam. Ik ben afgestudeerd op Operationele Research. Dat is vooral de logistieke kant en het oplossen van het optimalisatie vraagstuk. Een studiegenootje zei altijd: “Stel je hebt een geldtransportwagen die van A naar B moet, wat is de beste weg die hij kan rijden? En dan moet je ervan uitgaan dat de wagen niet te veel stilstaat, om de kans op een overval te verkleinen, dus rekening houden met stoplichten, snelweg of achterafweggetjes.” Dat zijn de ‘constraints’, de beperkende factoren. Dit soort optimalisatie vraagstukken kun je natuurlijk op allerlei gebieden toepassen.

Hoe ben je bij Magnus terecht gekomen?

Na mijn studie dacht ik: “Wat wil ik nou?” Na wat oriënteren kwam ik tot consultancy, omdat je dan steeds met andere projecten bezig bent. Iedere keer weer een nieuwe uitdaging. Zo ben ik verder gaan zoeken. Ik heb op Google op consultancy gezocht en op vacaturesites gekeken. Daar ben ik voor het eerst de naam Magnus tegengekomen. Eenmaal op de website zelf klonk het allemaal zo leuk, met interessante werkzaamheden, dat ik op de vacature heb gereageerd. Eigenlijk heel toevallig, want hiervoor had ik nog nooit van Magnus gehoord. In de business waarin we werken is Magnus heel bekend merk ik nu, maar daarbuiten een stuk minder.

Wat doe je precies bij Magnus? Vertel eens wat over je eerste weken?

Ik ben net een paar maanden bezig. Wat ik heel leuk vond, is dat ik na 2,5 week al op een project mocht beginnen bij PVH, bekend van Tommy Hilfiger. Ik heb daar samen met een collega een rapportage in WebIntelligence (Webi) gemaakt voor de Retail Nederland afdeling. Dit rapport wordt elke week gedraaid en hierin staan de laatste sales resultaten van alle Tommy Hilfiger en Calvin Klein winkels op week, maand en jaar basis. Hiervoor werd dit door de finance afdeling gedaan en was hier iemand een aantal uur per week mee bezig. Nu is het een kwestie van op de refresh knop drukken.

De eerste twee weken ben ik bezig geweest om Webi te leren kennen. Ik kreeg een dik boek en kon dat in de demo cloud testen. Daarna mocht ik het gelijk gaan toepassen. Dan merk je meteen dat alles in zo’n demoversie goed geregeld is en alle data kloppen. Vervolgens is het in de praktijk natuurlijk net even anders. Maar wel echt heel leuk om zo snel al aan de slag te mogen. Nu ben ik alweer bezig om nieuwe programma’s te leren kennen.

Zijn er nog dingen die je opgevallen zijn in de eerste weken?

Ja, in hele positieve zin hoe open iedereen is en hoe welkom je je voelt. Iedereen is heel vriendelijk en in voor een praatje. Dat gaf me gelijk een heel goed gevoel. Je krijgt een beeld bij een bedrijf als je er binnenloopt en tijdens de sollicitatieprocedure, maar verder is het natuurlijk ook wel een gok. Je spreekt maar een beperkt aantal mensen. Dat het uiteindelijk ook bleek te kloppen en voor alle collega’s geldt, is heel fijn.

Je bent Young Professional bij Magnus. Wat houdt dat in?

Als Young Professional heb je een jaar om bij verschillende practices mee te draaien en vervolgens een keuze te maken. Ik ben nu begonnen bij de Analytics practice, en het idee is dat ik over een paar maanden bij een andere practice ga kijken en daar op een project meedraai. Zo maak ik kennis met verschillende practices en weet ik na een jaar wat het beste bij mij past.

We hebben elke zes weken intervisie met alle Young Professionals. We delen ervaringen en bespreken waar iedereen tegenaan loopt. En we plannen borrels en leuke activiteiten met elkaar.

Ik vind het fijn dat ik op deze manier kan starten. Ik had ook geen voorkeur voor een practice, je komt natuurlijk pas net om de hoek kijken, dus hebt er nog niet heel veel idee bij. Ik vind het nu superleuk bij het Analytics team, ben benieuwd wat er verder nog allemaal op mijn pad gaat komen.

Wat vind je tot nu toe van je collega’s?

Magnus-ski-skimissie-2017Het bevalt allemaal heel goed. In februari zijn we op Magnus skimissie geweest naar Kirchberg, echt leuk dat ik gelijk al mee kon. En zo leer je meteen je collega’s beter kennen. We zijn zaterdagochtend vertrokken en stonden ’s middags al op de piste. Dit jaar had iedereen een heus ‘Magnus’ ski-jack, zo was iedereen goed te herkennen op de piste!

Samen met een paar collega’s heb ik een dagje snowboardles gehad om weer even in te komen en ’s avonds zijn we natuurlijk met z’n allen de après-ski bar in geweest. Al met al een geslaagd weekend!

Je bent voor je eerste project onderdeel van het Analytics team. Hoe zou je dit team omschrijven?

Ik werk veel samen met Alain en Steven, dat gaat heel goed. Ze helpen me direct als ik even vastloop en zijn heel ervaren. Laatst hadden we een etentje met het hele Analytics team, dan leer je ook weer andere collega’s kennen, dat was heel gezellig.

En wat vertel je je vrienden over Magnus?

Dat het een hartstikke leuk bedrijf is, dat ik het heel erg naar mijn zin heb, leuke collega’s en leuk werk.
En natuurlijk vertel ik waar ik mee bezig ben, ze horen alleen maar enthousiaste verhalen.

Wat vind je tot nu toe het allerleukste aan je werk?

Dat ik zo snel mijn kennis in de praktijk mocht brengen op een echt project. En dat je daarbij dan wel een aanspreekpunt hebt. Hartikke leuk dat je zo snel al mag beginnen, ik voelde me direct echt nuttig. Na al die jaren theorie is het verfrissend om in de praktijk aan de slag te gaan en dan direct resultaat te zien. Dit was een heel klein projectje, maar toch is het gaaf om dat gelijk te mogen doen.

Wat doe je in je vrije tijd?

Mijn grootste hobby is waterpolo. Toen ik naar Amsterdam verhuisde, ben ik daar ook gelijk weer begonnen. Zo heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Ik zit in een superleuk team, daar heb ik mijn plekje wel gevonden. Ik train twee keer in de week en dan één keer in de week een wedstrijd, lekker fanatiek.

Andere hobby’s zijn snowboarden als ik op wintersport ben en sowieso ben ik gek op sporten. En met vriendinnen afspreken om naar de film te gaan, gezellig borrelen of stappen. Het merendeel van mijn vriendinnen is ook naar Amsterdam of de Randstad verhuisd, dus die zie ik regelmatig. 

Wat zijn jouw tips voor starters?

Na mijn studie ben ik eerst een paar weken in Duitsland gaan rondreizen. Ik wilde meteen weg, zodat ik het los kon laten. Daarna ben ik me rustig gaan oriënteren, ik had echt de tijd nodig om me een beeld te vormen van wat ik nu eigenlijk wilde. Zeker mijn scriptieperiode was heel hectisch en druk. Ik was vol gefocust en niet echt bezig met wat ik erna wilde. Dat is ook mijn tip: neem rustig de tijd om te bedenken wat je echt wilt.

Als je eenmaal werkt, heb je die vrijheid ook niet meer. Voor mij was het een goede keus om bij Magnus te gaan werken. Maar als je in gedachten houdt dat je bijna tot je 70e moet werken, is het echt niet erg om nog een weekje extra na te denken over wat je precies wilt.

Er zijn genoeg bedrijven en juist door die tijd te nemen, kom je niet alleen bij de grote bedrijven, maar kun je ook op zoek naar net wat minder bekende namen die misschien wel veel beter bij je passen.