Alain Streppel

juli 26, 2016 Interviews 0 Comments

line-thumb-square

Stel jezelf eens voor?

Hoe gek kan het lopen, tijdens zijn studententijd had hij een eigen ramenwasbedrijf in Maarheeze en nu is Alain alweer twee jaar Business Intelligence consultant bij Magnus. Daar wil ik het fijne van weten. Tijd voor een interview met Alain Streppel.

Hoi Alain, leuk dat ik je mag interviewen, vertel eens wat over jezelf. Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Alain, geboren in Zwolle, inmiddels 28 jaar geleden. Daarna al vrij snel verhuisd naar Maarheeze in het zuiden van het land. Mijn vader kreeg een baan bij Philips in Eindhoven. Daar ben ik opgegroeid (dat hoor je ook wel aan het Brabantse accent). Na het VWO in Weert ben ik gaan studeren in Tilburg en Eindhoven. Ik ben begonnen met toegepaste psychologie op het HBO in Eindhoven, het Fontys. Vervolgens ben ik doorgegaan met een pre-master Organisatiewetenschappen in Tilburg. Dat was in 2011 als ik me goed kan herinneren en ik ben afgestudeerd in 2013.

Wat wilde je vroeger worden als je later groot was?

Jeetje, dat is een goede vraag. Ik heb nooit echt een specifiek beroep voor ogen gehad. Toen ik wat ouder werd en er serieuzer over na begon te denken, zocht ik het meer in de richting van gezondheidswetenschappen. Daarom heb ik ook een opleiding psychologie gedaan. Maar daar ben ik een beetje van afgeraakt. Aan de andere kant wilde ik ook graag iets voor mezelf gaan beginnen. Dat is eigenlijk nog steeds mijn ideaalbeeld voor de toekomst.

Waarom koos je voor gezondheidswetenschappen?

Ik werk graag met mensen, qua studie was het ook heel erg leuk en interessant. Gaandeweg kwam ik er echter achter dat ik mensen graag help, maar niet zozeer op het behandelende vlak. Met hun persoonlijke problemen. Het leek me te zwaar om daar mijn werk van te maken. Daarom ben ik geswitcht.

MagnusYoungProfBootcamp2014(3)Hoe ben je bij Magnus terecht gekomen en sinds wanneer werk je er?

Via de website. In mijn vrije tijd werkte ik veel met IT; met computers en m’n telefoon, een beetje programmeren. Na mijn studie ben ik gaan nadenken wat ik eigenlijk wilde gaan doen. Omdat ik het zo leuk vind om met IT bezig te zijn, kwam ik op het idee daar mijn werk van te maken. En het stukje erbij om mensen te helpen, dan kom je al snel bij consultancy uit. Ik had wat vrienden die in dezelfde hoek zitten, al hadden die meer een bèta achtergrond. Ik zag dat zij al snel bij consultancy bureaus terecht kwamen. Daar ben ik op gaan zoeken. En toen kwam ik op een gegeven moment bij Magnus uit. Ik heb gereageerd op het Young Professional Programma. Ik heb gesprekken gehad met Hans, Peter-Jan, Raymond, Wouter en Tim. Daar kreeg ik gelijk een heel positief beeld van. Uiteindelijk leek Business Intelligence mij het meest interessant. En zo begon mijn carrière bij Magnus in juli 2014.

Wat doe je precies bij Magnus?

Binnen het Analytics team helpen we klanten bij het managen van hun informatievoorziening. Ik heb projecten gedaan bij Sanoma, Akzo Nobel, PVH (o.a. Tommy Hilfiger en Calvin Klein), en Schouten en Nelissen. Nu ben ik bij ABN AMRO Lease aan de gang. Dat is voor een gedeelte SAP BW, maar ik houd me op dit moment vooral bezig met BusinessObjects (BO).

Ik houd me bezig met het verzamelen van data die al opgeslagen is. Om die vervolgens vorm te geven in goede rapportages. Ik zorg ervoor dat het mooi getoond wordt en dat afhankelijk van de gebruiker specifieke informatie naar voren komt. Daardoor komt er meer dynamiek in de rapportages. Ik merk in de praktijk dat organisaties nog niet veel werken met gestandaardiseerde rapportages. Dan gebruikt de ene afdeling Excel en een andere afdeling weer iets anders, een hele jungle. Ik probeer ze te ondersteunen door een bepaalde standaard binnen een bedrijf op te zetten.

Vertel eens over je laatste project.

Bij PVH hebben we een Proof of Concept met BusinessObjects gedaan samen met collega’s Ton en Steven. Daar heb ik veel van kunnen leren. Nu ben ik bij ABN AMRO Lease meer in een adviserende rol, om uitleg en training over BO te geven. Wat is het product en wat zijn gerelateerde producten die je wellicht kunt inzetten voor andere doeleinden. Ik denk ook mee over het technische IT stuk, een gaaf project.

Je bent onderdeel van het Analytics team. Waarvoor bellen collega’s jou?

Ik heb in mijn afgelopen projecten erg veel kennis opgedaan op het gebied van BusinessObjects en dan met name WebIntelligence. Laatst werd ik nog gebeld of ik bij een nieuwe klant een training wil geven hierover. De opdracht kwam binnen via een andere klant, waar we deze training ook al eens hebben gegeven. Leuk dat dat daar zo goed ontvangen is.

En wat kun jij van je collega’s leren?

Er zit heel veel kennis van SAP BW in ons team. Dat is zo’n uitgebreid pakket, oneindige mogelijkheden. Ik zie dat collega’s onze klanten hierbij helpen om de juiste keuzes te maken en het nog beter in te zetten. Daar zijn ze heel erg bedreven in en kan ik veel van leren. Qua IT skills steek ik ook enorm veel van ze op.

magnus-bi-miniHoe zou je het Analytics team omschrijven?

Analytisch…Er is een gezellige sfeer, we kunnen het goed met elkaar vinden. Onlangs zijn we naar een Escape Room geweest, dat is natuurlijk typisch iets voor een Analytics team, onwijze druk om eruit te komen. En het is gelukt. We zien elkaar niet heel vaak, omdat we allemaal bij klanten op projecten zitten. Maar we houden contact via Whatsapp, de Officemeeting en practice meetings.

En wat vertel je je vrienden over Magnus?

Het mooiste bedrijf om voor te werken! We wisselen veel ervaringen uit, vooral met de vrienden die ook in de consultancy werken. Ik ben altijd wel heel enthousiast over hoe we dingen hier doen. Ik praat altijd over Magnus als een energieke club, jonge mensen die het leuk vinden om met IT en bedrijfsoplossingen bezig te zijn. 

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Problemen oplossen die anderen niet voor elkaar krijgen. Dat geeft veel voldoening!

Heb je hobby’s?

Ik sport regelmatig, hardlopen (trainen voor de Dam tot Dam loop, met Magnus) en fitness. En ik ga graag met vrienden uit. Ik woon inmiddels in Amsterdam, nadat ik een half jaar bij Magnus werkte ben ik verhuisd. Qua reisafstand was Maarheeze net te ver, en ik wilde sowieso wel in de stad wonen. Amsterdam bevalt super goed, heel leuk. En ideaal om te stappen natuurlijk!

Verder maak ik graag muziek. Ik speel al heel lang saxofoon, ook in een gelegenheidsband. Helaas spelen we de laatste tijd niet zo vaak meer samen, omdat iedereen het druk heeft. Om dat gat wat op te vullen ben ik de laatste tijd weer wat gitaar en piano gaan spelen.

En ik ga natuurlijk altijd terug naar Maarheeze voor het carnavallen. Maar dat is helaas maar 1 week per jaar. In de aanloop ernaartoe hebben we van die bonte avonden in het dorp. Daar doen we met een groepje vrienden ook altijd aan mee met een belachelijk toneelstuk waarin we allerlei markante figuren uit het dorp op de hak nemen. Dat blijft een mooie traditie.

Heb je huisdieren?

Nee, wel drie huisgenoten. Anders is het in het centrum van Amsterdam niet te betalen. Dat is wel heel gezellig hoor, iedereen werkt net een paar jaar en we zitten een beetje in hetzelfde ritme.

Om nog even terug te komen op dat eigen bedrijf, heb je daar al ideeën bij?

Ik heb in mijn studententijd een ramenwasbedrijf gehad. Dat was erg gaaf, samen met een compagnon plus een aantal andere studenten die we in dienst hadden. En dan waren we de hele zaterdag bij mensen thuis aan het ramen wassen. Je bent dan natuurlijk niet alleen bezig met ramenwassen, ook met een stukje administratie, werving, etc. Eigenlijk alle aspecten die je in een bedrijf hebt, maar dan in het klein. Leuk om te doen, naast het studeren. Dat beviel me zo goed, dat ik ooit nog wel eens iets voor mezelf zou willen beginnen. Maar dan iets serieus, iets wat ik voor een langere tijd zou willen doen. Wie weet kom ik nog op een goed idee. Voorlopig is er nog niets concreets en vind ik meer dan voldoende uitdaging bij Magnus.

Is er verder nog iets dat je met ons wilt delen?

Dat ik naast mijn werkzaamheden voor Magnus dit jaar ook de skimissie organiseer met een paar collega’s. Maar daar mag ik natuurlijk nog niets over zeggen, groot geheim.

En zo blijf ik na een uitgebreid interview toch nog vol nieuwsgierigheid achter. Maar dat peuter ik nog wel een keertje offline los, tijdens de borrel…